StartpaginaSchade tijdens en door het werkberoepsziekten

De bescherming tegen beroepsziekte zeer strikt. De oorzaak hiervan is dat een werknemer moet bewijzen dat hij of zij de beroepsziekte door het werk heeft opgelopen. In de meeste gevallen is dat zeer lastig. De beoordeling van het verband tussen bijvoorbeeld RSI en werk ligt in 9 van de 10 gevallen in handen van een medicus.

De strenge regel kan af en toe verlicht worden op het moment dat een specifiek risico zich realiseert waarvoor nu net veiligheidsregels in het leven waren geroepen en waarbij vast staat dat de werkgever die niet in acht heeft genomen. Deze regels speelt voornamelijk bij blootstelling aan chemische stoffen. In zo'n geval verhuist te bewijslast weer naar de werkgever. Het nieuwe verweer is dat werkgevers thans stellen dat rsi ook zou zijn ontstaan zonder veiligheidsmaatregelen omdat niet bewezen is dat veiligheidsmaatregelen helpen en omdat de werknemer de rsi in zijn privesituatie heeft opgelopen door te veel achter de xbox te zitten.

De jurisprudentie is op dit moment erg streng voor slachtoffers van rsi (cans), burn out en alle ziekten waarvan niet direct kan worden aangetoond dat ze tijdens het werk zijn opgelopen. In veel uitspraken klinkt ten aanzien van cans zelfs de notie dat het gaat om een modeziekte en aanstellerij. Verzekeraars smullen van deze jurisprudentie. Het gevolg is dat een werkgvever althans zijn verzekeraar bij een aansprakelijkheidsstelling vanwege bijvoorbeeld rsi achterover leunt en gapend stelt dat de werknemer eerst maar eens het verband moet aantonen tussen werk en rsi. Dit is in veel gevallen zeer moeilijk terwijl anderzijds frustrerend omdat in veel gevallen vast staat dat de werkgever zich niet aan de regels heeft gehouden.


Hulp nodig

Wordt U geconfronteerd met ontbindingsprocedure bij de kantonrechter. Neem contact op via ons helpformulier of bel of mail.

HelpImpressumLS Liber AdvocatenUw loonclaim is verstuurdUw ontslag op staande voet is verstuurd